Asko Vilen

Kuoromme juhlakonsertin keskeisin säveltäjä on musiikinlehtori Asko Vilen (1946 -).
Hän aloitti opiskelun Tampereen konservatoriossa 1966. Sen jälkeen hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1970. Alkujaan hän oli Akatemiassa solistisella osastolla, trumpetti soittimenaan ja myöhemmin sävellyksen ja musiikin teorian opinnoissa.
Vilen tunnetaankin etenkin Suomen Työväen Musiikkiliiton (STM) tuotteliaana säveltäjänä eri kuoromuodoille. Lukuisten kuorosävellysten lisäksi hän on säveltänyt myös klassista- ja kamarimusiikkia, unohtamatta mm Arvo Turtiaisen, Larin-Kyöstin, Eino Leinon ja Tommy Tabermannin runoihin tehtyjä sävellyksiä.
Vilen tuli STM:n palvelukseen Tampereelle vuonna 1980. Siinä vaiheessa klassiset sävellykset saivat jäädä ja huomio kiintyi puhallinteoksiin sekä kuorokappaleisiin.
Vilen on tunnetu myös kuoronjohtajana. Ennen Tampereelle siirtymistään hän aloiti kuoronjohtajana Hyvinkään työväen sekakuorossa. Tampereella Vilen toimi aluksi eräänlaisena assistenttina kuuluisan kuoromiehen Mauno Saksasen johtamassa Kanerva-kuorossa, sittemmin sen johtajana. Tampereella hän on johtanut myös Kimara-kuoroa.
STM:n palveluksessa Vilen oli 10 vuotta, kunnes siirtyi Hämeenlinnan musiikkiopistoon. Siellä hän muun työn lisäksi johti mm. Ratamo-kuoroa ja Riihimäen työväen mieskuoroa. Asko viihtyi Hämeenlinnassa neljätoista vuotta, ennen kuin jäi pois työelämästä vuonna 2004.
Asko kuuntelee mielellään 1900-luvun alkupuolen taidemusiikkia, barokkia 1700-luvun alusta sekä vanhaa amerikkalaista jazzia.
Lukuisten sävellysten, sanoitustenja sovitusten lisäksi hän on kirjoittanut myös runokirjoja, joista mainittakoon:
Huomioita tuomioita
Olen niin kuin tämä maa
Paljonko on paljon
Jotta voisi rakastaa
Vuonna 2011 ilmestyi Askolta mieskuorolle nuottikokoelma Onnellinen mies, joiden sanoitukset ovat yllä olevista nuottikirjoista.
Kuoromme juhlakonsertissa on myös lauluja ko. kokoelmasta.

Kirjoituksessa on lainauksia Pispalalainen-lehdessä 2/2007 olleesta Hannu T. Sepposen artikkelista

Jätä kommentti